Jump to content

Seinhuissimulator Roermond, Beta 3 1.0.0

   (5 reviews)

1 Screenshot

Realistic simulation of the NX control panel as it was in use in Roermond station in the late 1980s.

 

This is a beta version.

.net Framework is needed to play

Realistische simulatie van het NX-bedieningspaneel zoals dat eind jaren tachtig in station Roermond in gebruik was.


Dit is een bètaversie.

 

De handleiding is nog niet gemaakt, maar hierbij in de tussentijd een kleine readme, waarmee je 90% van het verkeer kunt afhandelen. Er is ook een handleiding in videovorm beschikbaar op vimeo.com/433942880 voor wie dat liever heeft.

 

Bovenaan, in de menubalk, kun je vensters aan- en uitzetten. Het spel heeft (nu nog) maar één module, Roermond. Dat station kun je besturen door de 3 vensters: het NX-tableau voor het instellen van rijwegen, de dienstregeling, en de besturing van de handbediende overweg aan de noordkant van het station.

 

Op het NX-tableau zie je links de spoorlijnen naar

- Eindhoven (onder) met eerste station Haelen (Hln)

- Venlo (boven) met eerste station Swalmen (Sm)

En rechts zie je de lijnen naar

- Sittard (onder) met eerste station Linne aansluiting (Lin)

- Mönchengladbach (boven) met eerste station Dalheim (Dh) en daartussen nog de spooraansluiting Herkenbosch (Hkb)

Op al deze lijnen zijn aankondigingszoemers ingebouwd. Lichten deze geel op, dan kun je erop drukken om de zoemer te laten stoppen.

 

Indien nodig kun je met page up en down zoomen.

 

Met de wisselsleutels bovenop het tableau kun je wissels omleggen, al is dit normaal gesproken niet nodig omdat dit automatisch bij de rijweginstelling wordt gedaan.

 

Het instellen van een rijweg doe je door eerst een beginknop (grijze knop met zwarte rand) en dan eindknop (blauwe of zwarte knop met witte pijl) te bedienen. De beginknop kun je

- drukken (klik) voor een normale rijweg

- draaien (control+klik) voor een rijweg beperkte snelheid (geel flikker, rijden op zicht) - in dat geval de knop na voorbijrijden weer terugdraaien met control+rechtermuisknop

- trekken (rechtermuisknop) om rijweg te herroepen - de inrichtingen komen pas na minstens 2 minuten vrij

De eindknop kun je alleen drukken door te klikken.

Voor een rijweg van spoor 1, 2a, 3a naar Lin, moet je tussen begin- en eindknop nog de knop 'stop' of 'door' drukken.

 

De rijweginstelling zorgt zelf voor vergrendeling van de wissels en overwegen. Alleen de overweg aan de noordkant moet met de hand gesloten worden, met een apart venster. Op dit venster kun je met de knoppen 'sluiten' en 'openen' de beide spoorbomen bedienen. Zijn de bomen gesloten (witte lichten branden links- en rechtsboven), dan moet je de overweg vergrendelen met de middelste knop voor het sein uit de stand stop komt.

 

Op de dienstregelingsrol (het derde venster) staat geschreven waar de treinen vandaan komen, waar ze naar toe gaan en op welk spoor. Helemaal rechts staan waar nodig nog opmerkingen over wat de treinen te Rm moeten doen, zoals rangeren of omnummeren. De dienstregeling verschilt van dag tot dag en van seizoen tot seizoen (vakantietreinen in de zomertussentijd, bietentreinen in de herfst). Standaard begint de simulatie op het rustigste moment, namelijk kerstochtend 1987. Als je een trein hebt afgehandeld, kun je dubbelklikken op de rol om hem door te strepen (rechtsklikken om ongedaan te maken). Scrollen met muiswiel.

  • Like 2


User Feedback

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest

TRAXXDUTCH

   1 of 1 member found this review helpful 1 / 1 member

leuke simulatie, begrijp allen niet hoe je dat moet doen met dat draaien van het sein,  als een goederentrein gaat rangeren en hoe je dat doet met het bord aanpassen voor de reizigers 

 

Response from the author:

Bedankt!

 

Om een rijweg beperkte snelheid in te stellen kun je de beginknop met de punt naar beneden draaien met control+linkermuisknop en dan de eindknop drukken. Na het voorbijrijden van de trein moet je de beginknop weer met de punt naar links/rechts draaien met control+rechtermuisknop. Hiermee kun je de rijweg ook herroepen voordat de trein voorbij is gereden.

 

Over de bediening van de CTA-bakken heb ik hiernaast in de comments wat uitleg geschreven.

Share this review


Link to review
Rail Nation YT

  

Leuk om de treinwereld van een andere hoek mee te maken, na het kijken van het instructie filmpje meteen aan de slag gegaan en werkt fantastisch! Ga zo door!

Share this review


Link to review
Sikkenbaas

  

Ik vind het al een kunst om zelf dit te maken, wie ben ik dan om er commentaar op te hebben.

Zeer leuke simulatie!

 

Voor een algemene omschrijving van hoe een NX paneel werkt en wat de diverse functies zijn is hier een link naar Klassiekebeveiliging.com:

 

Uitleg NX

 

Met een beetje puzzelen kom je een eind.

 

 

Response from the author:

Bedankt! Inderdaad, zoals op die site staat zou het moeten werken. Al heeft Roermond natuurlijk net als elk station wat lokale bijzonderheden (handbediende overweg & treinen uit Dh handmatig binnenmelden na aankomst met de 'trein binnen'-knop).

Share this review


Link to review
Sjef61

· Edited by Sjef61

  

Let op. 

Dit is een BETA versie, dus het kan zijn dat het niet compleet is of voorzien van documentatie.

Hierover niet gaan klagen in deze download maar stuur dan een PM naar de maker.

 

Sjef61

Download manager

 

 

Share this review


Link to review
tieske05

  

Snap er niet veel van en ik woon zelf in Rm. Tijd voor een read-me

Response from the author:

Dank voor het testen. Je hebt gelijk, ik heb in de Nederlandse omschrijving wat informatie toegevoegd. En een link naar de videodemonstratie. Een volledige handleiding staat nog op de to-dolijst, samen met wat andere dingen. Dit komt zeker in een volgende versie.

  • Thanks 1

Share this review


Link to review
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Privacy Policy