Jump to content

ICE300 bij Joosterhout-Noord (2020)



Deze ICE is de nieuwe standaard in het binnenlands intercityverkeer. de spoorwegen bieden vanaf 2019 een uurlijkse directe pendeltrein Amspoort-Gravenbosch-Joosterhout aan via de nieuwe, directe HSL-D. In geval van succes kan dit na 2021 nog uitgebreid worden met een tweede uurlijkse rit, en vanaf dit jaar gaan ICE's ook rijden op de route Midlandstad-Malburgen-Helder-Sintmertens in afwachting van een andere in aanbouw zijnde nieuwe lijn op dit traject.

 

In feite is de ICE-dienst, als product van de spoorwegen, een samenloop van omstandigheden. Voor de dienst van en naar Duitsland waren in 2002-2003 al treinen aangeschaft die slechts minimaal afweken van de duitse ICE-3's, en na de optimistische bouwstart van de HSL-D in 2008 is er nog even heel makkelijk een tweede serie bijbesteld. Deze treinen zijn uitgebreid aangepast naar Nederlandse behoeften en de serie bestaat voor een groot deel uit 7-delige binnenlandse stellen zonder bistrorijtuig. Door de lichtere uitvoering zijn deze licht versoberde hogesnelheidstreinen uitstekend geschikt voor intercity-ritten waar ICM's of ICR-stammen om welke reden dan ook niet voldoen. 

 

In de praktijk vanwege de financiële crisis en de vertraging van de HSL-D zijn ze jarenlang precies dat gebleven: reservetreinen. Het merendeel van deze vloot heeft vrijwel niet gereden tot minstens 2017, en de inzet bleef ook toen nog beperkt tot enkele treinen per dag. Vanaf 2019 verandert alles. De ICR-stammen die vooral op de HSL-B rijden zijn steeds minder gewild, ze zijn ouder aan het worden en de lage maximumsnelheid is niet meer van deze tijd. Sterker nog: ze zitten met 160km/u ronduit in de weg. De oude productnaam 'Intercity Direct' is nooit echt van de grond gekomen als treinsoort en wordt per 2020 vervangen met 'ICE'. Het spreekt voor zich dat dit volledig is overgenomen van de Deutsche Bahn, tot op het logo aan toe, en de spoorwegen bieden hiermee nu een iets uitgeklede, verhollandste versie aan van de luxe Duitse hogesnelheidstrein. Dankzij de hoge eisen die aan deze treinstellen zijn gesteld bij aanschaf zijn ze bijna 10 jaar na dato nog steeds uitstekend uitgerust met superieur comfort en betrouwbare technologie. De 8-delige stellen rijden met een luxe uitgevoerde Kiosk aan boord, en de binnenlandse 7-delige stellen hebben een cateringkarretje van deze zelfde uitbater aan boord.

 

Vanuit het zuid-westen zijn de reacties van het reizend publiek en de pers meteen lovend. De treinen zitten goed vol en gaan richting 2025 in verschillende delen van het land ingezet worden. Natuurlijk zijn ze bij de spoorwegen ook niet naïef - tegen deze tijd zijn de ICE's al bijna oud genoeg om te stemmen. Een grote revisie is dus onvermijdelijk, maar kan ook het aantal inzetbare stellen beperken tot slechts 6 of 7 tegelijkertijd. 


From the album:

TF2 Midlandse Lijn

· 101 images
  • 101 images
  • 3 comments
  • 7 image comments

Photo Information


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Home
Activities
Sign In

Sign In



×
    Search In
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Privacy Policy