Jump to content
Het is weer mogelijk om te stemmen op jouw favoriete screenshot! I It’s now possible to cast your vote for your favourite screenshot! ×

Seinhuissimulator / Signal Box Simulator 0.4.5

   (0 reviews)

1 Screenshot

With this new simulation program, you can take the role of the signaller of a railway station. The goal of the simulation is to ensure smooth running of the trains throughout your area of responsibility. You can do this by setting points and signals.

 

Note: this is not an add-on for a different simulator, but a separate, freeware program.

Note: this is a beta version (see below).

 

Requirements:

- Microsoft .Net Framework needs to be installed.

- A second monitor is useful to get an overview of bigger stations

- About 1.5 GB of RAM will be consumed by the sim. This is quite a lot, but hopefully it will be reduced in a later version ?

 

Installation:

Not necessary. Just unpack the Zip and play. In the Zip you can also find the manual.

 

Content:

In this simulation you have the choice between four stations:

- The relatively modern GRS NX interlocking system that is installed on Roermond station. A demonstration is available here: https://vimeo.com/433942880

- Another GRS NX interlocking system of Heerlen station.

- The pre-WW2 Siemens&Halske interlocking system that was installed on Kerkrade West station until 1988. A demonstration is available here:  https://vimeo.com/500904526

- Another S&H interlocking system of Wijlre station (both signal boxes).

All stations and their interlocking systems were recreated in the situation of the late 80s with great attention to detail.

The same applies for the provided timetables.

 

A detailed instruction manual is provided for the sim (however presently only in the Dutch language), as well as a separate manual for each station that shows the local specialties.

 

Beta version:

This is a beta version. The main goal is to test that everything works as it should. So if you encounter anything strange, I would really appreciate a comment below so it can be fixed.

To make the beta testing easier, this version does not simulate any technical failures or delays yet. So if something goes wrong, it's due to the sim and not due to a failure.

 

ENJOY!

 

 

Edited by Hoog Groen


What's New in Version 0.4.5   See changelog

Released

- Er is een handleiding toegevoegd voor station Wijlre

- Verbeterde afhankelijkheid krukjes in Post T Wijlre van de stand van de wissels

- Bij het starten van een simulatie wordt voortaan, naast de starttijd, nu ook opgeslagen welk station je het laatst geladen hebt. Bij de volgende keer dat je het programma start wordt dit station weer voorgesteld.

- Bug verholpen waar meerdere vrijgaven rangeren op hetzelfde spoor (bv. spoor 21 Heerlen) niet allemaal kunnen worden teruggenomen.

- Bug verholpen waar rijwegen vast blijven zitten na het voorbijrijden van de trein

- Bug verholpen waar het programma soms vastloopt bij het wisselen tussen vensters

Requirements:

- 64 bit operating system

- Microsoft .Net Framework needs to be installed.

- A second monitor is useful to get an overview of bigger stations

- About 1.5 GB of RAM will be consumed by the sim. This is quite a lot, but hopefully it will be reduced in a later version ?

Met deze gloednieuwe simulator kun je de rol van de treindienstleider overnemen! Het doel van de simulatie is om ervoor  te zorgen dat de treinen veilig en snel door jouw gebied kunnen rijden, door het stellen van wissels en seinen.

 

Let op: dit is geen add-on voor een andere simulator, maar een losstaand freeware stuk software.

Let op: dit is een betaversie (zie verder onderaan)

 

Vereisten:

- Microsoft .Net Framework moet je hebben geïnstalleerd

- Een tweede beeldscherm kan nuttig zijn om grotere stations beter te kunnen overzien

- Ongeveer 1.5 GB geheugen wordt door de sim gebruikt. Dat is best een hoop (voor een niet zo grafisch spelletje), dus hopelijk wordt dit in een latere versie minder ?

 

Installatie:

Niet nodig. Je hoeft alleen maar te unzippen en te spelen. In de zip vind je ook de gebruiksaanwijzingen.

 

Inhoud:

In deze simulatie heb je de keuze tussen vier stations die je kunt simuleren:

- De relatief moderne GRS NX-beveiliging die op station Roermond aangelegd is. Voor een demo, zie het volgende filmpje: https://vimeo.com/433942880

- Nog een NX-beveiliging van het station van Heerlen (met de op afstand bediende emplacementen van Kerkrade Centrum en Landgraaf)

- De vooroorlogse Siemens&Halske-beveiliging die op station Kerkrade West aanwezig was tot het jaar 1988. Voor een demo, zie het volgende filmpje:  https://vimeo.com/500904526

- De beide S&H-seinhuizen van station Wijlre.

Alle stations zijn, op basis van historische informatie (veelal van  https://klassiekebeveiliging.com/), zeer nauwkeurig en tot in het kleinste detail nagebouwd in de situatie van eind jaren '80.

Voor de meegeleverde dienstregeling gaat hetzelfde op.

 

Een uitgebreide gebruiksaanwijzing wordt meegeleverd. Daarnaast heeft elk station nog een aparte handleiding waar de plaatselijke bijzonderheden langskomen.

 

Betaversie:

Dit is een betaversie. Het doel is nu voornamelijk om te controleren dat alles werkt zoals het zou moeten. Dus, als je iets vreemds tegenkomt, zou het superfijn zijn als je hieronder wat commentaar achterlaat zodat het hopelijk gerepareerd kan worden.

Om de beta wat beter te kunnen testen, heeft deze versie nog geen technische storingen of vertragingen. Dus, als er iets verkeerd gaat, is dat vanwege de simulator en niet door een gesimuleerde storing.

 

 

PLEZIER ERMEE!

 

  • Like 1
  • Thanks 6

User Feedback

Recommended Comments



Gisteren versie 0.4.2 gespeeld en die werkt inderdaad een stuk beter ?.

 

Een klein schoonheidsfoutje: soms zie je een lange streep als een trein uit Haelen komen. Als je start in Roermond op een donderdag om 12:34 krijg je het volgende plaatje:

image.thumb.png.5fd2b8aff01fcbf4d80d37e502ba6f24.png

 

Verder van 12:34 tot 14:15 kunnen spelen zonder problemen. Ik drukte toen via Overzicht - Info - Bewerk opdrachten voor trein 55971 en kreeg toen een Unhandled Exception. Ik heb daarna een save gedaan (Roermond_20210215_193915.sav), maar die laadt niet meer in. Ik heb nog eerdere saves gemaakt, waarvan Roermond_20210215_182515.sav nog wel inlaadt en Roermond_20210215_191615.sav niet. Rond die save viel mij op dat op spoor 3a trein 6241 stond (vanuit buitenaanzicht Shift-RMB), maar in het overzicht was het trein 6248. Trein 6241 wordt natuurlijk 6248, dus misschien is het slechts een update dingetje in het buitenaanzicht, maar toen was er dus al iets waardoor de sav niet meer laadt. Verder heb ik alleen trein 59925 met de hand van spoor 7 naar 5 moeten brengen (hij ging niet automatisch). De loc van 5 naar 7 ging wel automatisch. Na de handmatige actie heb ik de trein weer in de dienstregeling gezet en is 59925 ook gewoon vertrokken. Alle andere treinen via het schema afgehandeld.

 

Kortom, ik weet niet precies waar het fout is gegaan. Hopelijk kan je wat zien aan de sav-files.

 

Roermond.zip

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dat is jammer zeg, dat zo'n lange sessie op die manier eindigt... ?  Dank voor de savefiles, daar kan ik zeker wat mee.

 

Over het terugrangeren van 59925: wat gebeurde er precies - riep het rangeerdeel helemaal niet op, of kwam het niet in beweging na het instellen van de rijweg? Was het wel mogelijk om een rangeeropdracht goed te keuren naar spoor 5-noord?

 

Trouwens, even los van de fouten, kom je nog dingen tegen waarvan je zegt: dit is onhandig qua bediening, gebruiksvriendelijkheid, enz.? Aangezien je zo te zien al een hoop functies hebt gebruikt.

Edited by Hoog Groen
Link to comment
Share on other sites

Oproep kwam, goedkeuring ook gegeven en de rijweg ingesteld naar spoor 30. Sein kwam ook op geel, maar trein bleef stilstaan. Ik dacht eerst omdat de trein te lang was (loc+wagons). Maar handmatig ging dus prima. Het viel me wel op dat ik eerst "Keer" moest doen voordat ik "Vooruit" kon doen (misschien is dat wel het probleem).

 

Qua gebruiksvriendelijkheid zou ik het heel fijn vinden als de posities en de groottes van de windows bewaard zouden blijven. Nu moet ik elke keer bij opstarten alles weer naar mijn wens zetten ?

 

Link to comment
Share on other sites

Dat over het opslaan van de posities is een goed idee inderdaad. Ga ik proberen te maken.

 

In elk geval zijn er dankzij de savefiles weer wat fouten uit het opslaan en laden gehaald.

 

En ik zag nog wat andere dingen: wisselstandwijzer 77 wordt maar half gedraaid bij een rijweg tussen 30 en 7; bij een rijweg naar spoor 30 wordt wissel 83 te vroeg vrijgegeven. Dat is nu ook opgelost.

 

Toen heb ik gekeken naar het probleem met 59925. Het vervelende is dat ik dat nu zelf niet tegenkom. Zowel bij start om 12:54, als bij het starten vanaf jouw bestand (na het oplossen van de problemen met het laden) rijdt de trein netjes op richting spoor 30. Dat is iets waar ik heel graag een save van zou hebben als het nog een keer voorkomt.

 

Ik had nog geen tijd om helemaal tot 14:15 door te spelen om het probleem met 6241/6248 en 55971 te bekijken. Bij een start om 14:15 zelf is er niets aan de hand, dus vermoedelijk is het iets wat pas na langere tijd misgaat.

Edited by Hoog Groen
Link to comment
Share on other sites

1 uur geleden, Tim_NL zei:

Hoi,

 

Hoe kan je de CTA-bakken instellen op het menu?

 

 

Het staat allemaal prachtig beschreven in de handleiding, hoofdstuk 7. Ik weet het, veel tekst ? . Om het makkelijk te maken: type in de CTA-bediening (F10): AV????, waarbij ???? het treinnummer is. Als de trein vertrokken is, type je AV???? met het volgende treinnummer. Als je alles eruit wilt halen, zul je toch de handleiding moeten lezen.

Link to comment
Share on other sites

17 uren geleden, Hoog Groen zei:

Dat over het opslaan van de posities is een goed idee inderdaad. Ga ik proberen te maken.

 

In elk geval zijn er dankzij de savefiles weer wat fouten uit het opslaan en laden gehaald.

 

En ik zag nog wat andere dingen: wisselstandwijzer 77 wordt maar half gedraaid bij een rijweg tussen 30 en 7; bij een rijweg naar spoor 30 wordt wissel 83 te vroeg vrijgegeven. Dat is nu ook opgelost.

 

Toen heb ik gekeken naar het probleem met 59925. Het vervelende is dat ik dat nu zelf niet tegenkom. Zowel bij start om 12:54, als bij het starten vanaf jouw bestand (na het oplossen van de problemen met het laden) rijdt de trein netjes op richting spoor 30. Dat is iets waar ik heel graag een save van zou hebben als het nog een keer voorkomt.

 

Ik had nog geen tijd om helemaal tot 14:15 door te spelen om het probleem met 6241/6248 en 55971 te bekijken. Bij een start om 14:15 zelf is er niets aan de hand, dus vermoedelijk is het iets wat pas na langere tijd misgaat.

 

Het kunnen natuurlijk allemaal vervolgfouten zijn. ik kan me ook nog herinneren dat ik de elektrische loc (ik zie nu dat dat de beruchte 59925 is) van noord iets naar noord iets anders moest brengen en dat ik dat via sein 12 heb gedaan. Ik dacht een rijweg ingesteld te hebben naar spoor 30, maar hij ging naar Eindhoven (sein 106). Ik wil het allemaal nog wel een keer testen, maar liever met een nieuwe versie dan met de huidige. Ga je die binnenkort uploaden?

Link to comment
Share on other sites

Dank voor de nieuwe versie. Heb ik dit weekend weer wat te doen ?

 

Het bewaren van de windowposities is fantastisch. Volgens mij heb je "Buitenaanzicht" (wordt wel bewaard per sessie) en "Communicatie" (wordt helemaal niet bewaard) vergeten. Hopelijk kan je de posities van die windows ook bewaren.

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb nu hetzelfde met rang59991 als ik had met trein 59925: ik heb een rijweg ingesteld (nadat de oproep kwam) van spoor 7 naar spoor 30, sein wordt geel, overweg is vergrendeld (zie ook screenshot), maar trein vertrekt niet. Ik heb toen een save gedaan (Roermond_20210220_163320_rang599917naar30vertrektniet.sav). Daarna was het sein niet meer geel. Als je opnieuw iets probeert met de rijweg is het hele bedieningspaneel vastgelopen (je kunt niets meer bedienen en krijgt overal een rood dingetje). Ik heb daarna nog een save gedaan. Als je de saves weer laadt en bijvoorbeeld op rijweg begin 72 drukt, is het  vastlopen te reproduceren.

SeinhuisSavedFiles.zip

Link to comment
Share on other sites

OK bedankt voor het delen.

 

Ik kon beide bestanden inlezen. In het eerste bestand zie ik via Overzicht -> Bewerk opdrachten, dat er geen rangeerbeweging is goedgekeurd voor rang59991. Ik heb via de Telerail het rangeerdeel opgeroepen en een rangeerbeweging toegestaan. Enkele seconden later begint het rangeerdeel naar spoor 30 te rijden.

 

Wat je bij het tweede punt beschrijft heeft er alles van weg dat de simulatie nog op pauze staat. Bij het starten, opslaan en laden gaat de sim standaard op pauze. Het indrukken van knoppen is gekoppeld aan de simulatietijd, maar als de sim op pauze staat dan beweegt de knop verder niet (en zolang de knop nog niet is ingedrukt kun je niets anders bedienen). Als ik de sim van pauze af haal en ik druk op 72 is er niets aan de hand.
 

Misschien kan ik dit nog wat beter zichtbaar maken, door bv. de muiscursor een ander symbool te geven als de sim gepauzeerd is.

 

Er valt me wel een andere fout  op in de simulatie. Knop 72 is in jouw tweede savefile met de punt naar beneden gedraaid maar ik kan er wel op drukken. Dat zou niet moeten kunnen (drukken mag alleen als de punt in het midden zit). Dat ga ik repareren.

Link to comment
Share on other sites

??. Dat is het! Dank voor de uitleg. Ik ben er wel vaker ingetrapt. In Kerkrade wil je de wissel omleggen, hoor je het geluid, maar gebeurt er verder niets. Inderdaad simulatie op pauze. Van het goedkeuren klopt denk ik ook. Ik zal wel op "Begrepen en sluiten" hebben gedrukt. Ik zal morgen wat scherper zijn ?

Link to comment
Share on other sites

Een puntje waarvan ik niet weet of het een fout is of dat het zo hoort te werken:

als je twee rijwegen instelt over overweg Regout straat terwijl die niet vergrendeld is en je daarna de overweg vergrendelt, wordt maar 1 rijweg vrijgegeven. De andere moet je herroepen en opnieuw aanleggen, waarbij die dan wel wordt vrijgegeven.

Als voorbeeld: gestart om 12:37, rijweg spoor 3a naar Swalmen voor trein 6244 ingesteld en rijweg (beperkte snelheid) Haelen naar spoor 2 ingesteld voor trein 76839 (eerste save), daarna overweg gesloten en vergrendeld (save 2). Sein 108 blijft rood. Rijweg herroepen en opnieuw ingesteld en sein 108 wordt direct geel knipper (save 3).

Roermond_Saves.zip

Link to comment
Share on other sites

Interessante situatie heb je daar ? Of het zo hoort te werken: ja en nee.

 

Nee, het zou niet moeten dat het vergrendelen van de overweg maar 1 rijweg vrijgeeft. De overweg die vergrendeld is, is dat voor alle sporen.

 

Maar voor het sein uit de stand stop komt moeten ook de wissels in de juiste stand vergrendeld liggen en ik zie in jouw save 2 dat de rode vergrendelingslampjes in wisselpaar 95 gedoofd zijn. De rijweg van Haelen naar spoor 2 is dus niet tot stand gekomen. En dan is het antwoord dus: ja, zolang niet alle elementen in de rijweg zijn vergrendeld komt sein 108 niet uit de stand stop.

 

Waarom de rijweg niet tot stand is gekomen: vermoedelijk omdat je kort van tevoren een rijweg in tegengestelde richting naar spoor 2 had ingesteld. Even wachten tot die is uitgereden en dan lukt het. Daarvoor hoef je in save 2 niet eens de beginknop 108 terug te draaien.

Link to comment
Share on other sites

De ontwikkeling van nieuwe seinhuizen staat ook niet stil. Hierbij een screenshot van het volgende station, dit keer een station met twee seinhuizen die met elkaar in verbinding staan. Op wat details na zijn deze seinhuizen af. En daarna komt er ook nog een nieuw relaisseinhuis.

 

screen-Wij.thumb.png.b2e1352fa6706eb353fff14ede0537a1.png

 

 

 

 

Edited by Hoog Groen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

De simulatie in Roermond gespeeld van 12:34 tot 15:19. Alles ging prima tot dit moment ?

 

Nu staan er treinen buiten de simulatie in Linne stil (SN947 en P51051) (ook omgedraaid, volgens mij), waardoor er niets meer uit de richting Linne komt (ST6954). Ik heb de save toegevoegd.

 

image.thumb.png.ddd76a3e0b1fa7198a4f62140928fe80.png

 

Maar ik vind hem zo al mooi genoeg. Ik heb liever nieuwe stations/seinhuizen, dan dat je dit herstelt ??

Roermond_20210226_193426.zip

Link to comment
Share on other sites

Ik ben inmiddels tot 19:25 gekomen en probeer rang55912 van spoor 30 naar spoor 15 te krijgen via (handmatige) wissel 73. Ik krijg het niet voor elkaar wissel 73 om te leggen. Ook kan ik geen rijweg instellen naar spoor 15. Ik heb gezocht in de handleiding, maar kan niet vinden hoe ik dit moet doen. Kan je het me uitleggen?

Link to comment
Share on other sites

Mooi, tot 19:25 is weer een flink stuk verder ? Uit interesse: dat kon je bereiken na een herstart rond 15:00 waar de vorige simulatie vastliep?

 

Wat je beschrijft met het handwissel zou moeten lukken door vrijgave 2 te geven (ctrl+linkermuisknop op de schakelaar boven sein 20 zolang het licht in die schakelaar gedoofd is). Dit kan, zolang er geen rijweg is ingesteld van en naar sporen 7-10, 13 of 30. Als het treinpersoneel deze vrijgave neemt, worden seinen 20-28, 72-78 en 94 uitgeschakeld en wissels 31-37 en 67-73 plaatselijk bedienbaar.

 

De vrijgave kun je bv. ook gebruiken om van spoor 7 naar spoor 8 te laten rangeren.

 

Het treinpersoneel zal de vrijgave alleen nemen als het de instructie heeft gekregen om vrijgave 2-noord of 2-zuid te nemen. Dat is vergelijkbaar met vrijgave 5 in Kerkrade West. In principe zou je in Roermond één rangeerdeel vrijgave 2-noord kunnen geven en een ander rangeerdeel 2-zuid, maar dat heb ik eigenlijk niet getest (er is in de dienstregeling ook geen aanleiding voor). Zelf heb ik telkens 2-noord en 2-zuid tegelijk laten nemen.

 

Houd bij vrijgave rangeren wel de overweg in de gaten. Die moet je apart sluiten als het rangeerdeel over de overweg rangeert (vergrendelen is niet nodig).

Edited by Hoog Groen
Link to comment
Share on other sites

Rangeren naar spoor 15 is gelukt! Dank voor de uitleg ?

 

Ik ben met een nieuwe start begonnen vanaf 15:00. Toen rond 16:54 de GO42175 die buiten de simulatie stilstaat. Zelfs als je save Roermond_20210301_181601_GO 42175 buiten simulatie.sav laadt, is hij er en blijft hij ook. Daarom vanaf die tijd weer een nieuwe start. Toen hing ineens de simulatie om 17:50. Niet dat de applicatie hing, maar alsof de timer op 0x stond. Ik heb dat gesaved (Roermond_20210301_190401_vastgelopen.sav) en daarna weer ingeladen, en alles ging weer gewoon verder. Daarna zonder problemen tot 20:50 gekomen.

 

Roermond saves.zipIk zat nog te denken dat het buiten de simulatie blijven hangen van treinen misschien komt, omdat ik pas sinds kort weet (en toepas) dat je treinen uit Dalheim moet "binnenmelden". De vastgelopen treinen waren allemaal in de tijd dat ik niet op knop "TR.BINNEN" drukte.

 

Link to comment
Share on other sites

Prima, dat ga ik bekijken. Dat zijn in elk geval goede aanknopingspunten. Zeker de save waar de trein buiten de simulatie staat.

 

Ik ben nog steeds druk ermee, maar ik werk nu eerst aan de nieuwe features die voor de nieuwe stations nodig zijn. De meest in het oog springende zijn lastgevingen VS, beveiligd tegenspoor rijden, en stop/door-schakelingen langs de vrije baan. Dat is vooral werk op de achtergrond en duurt langer dan de bugfixes.

Link to comment
Share on other sites


Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Home
Activities
Sign In

Sign In



×
    Search In
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Privacy Policy