Jump to content
  • 0

Helper locomotief


johnt500

Question

Beste, ik heb als uitbreiding de BigBoy locomotief aangeschaft en deze voor een trein in een route weten te plaatsen. In tegenstelling tot mijn verwachting komt ze een helling niet op. Om dit op te lossen heb ik er een z.g. helper locomotief bijgeplaatst echter zonder succes. Moet ik nog meer doen om het effect van een helper locomotief te activeren? 

 

Het standaard scanario voor de trein is where shall we meet, hier heb ik de F7 vervangen voor de BigBoy.

 

JohnT

Link to comment
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

We hebben hier een Stoom specialist hier en wel Ronald Visser.

Misschien weet hij hoe je dit moet oplossen

 

Deze wiki's ook al bekeken?

https://simtogether.com/tutorials/category/5-driving-with-steam/

 

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Het is belangrijk dat je de ketel druk volledig tegen de rooie houdt. De BigBoy heeft de eigenschap langzaam druk te verliezen  d.w.z; dat de manometer net onder de rode streep blijft staan. Dit doe je door de blazer bij te zetten (Toets [ N ]) Deze ingedrukt houden totdat deze helemaal openstaat. Daarnaast moet je de luchtkleppen open zetten (Toets [ M ]). De BigBoy heeft een automatische stoker. Je kunt wat bij scheppen in de praktijk maar het is belangrijk dat je blijft stoken. Kolen worden met een wormwiel tot bij de Vuurdeur gebracht waarna deze met stoom de vuurkist in worden "geschoten" 

 

Hoe je vuur hoog om geen druk te verliezen, ma.w. blijf stoken (Toets [ F ] voor openen vuurdeur) De vuurdeur moet "openblijven" om te kunnen blijven stoken. om daadwerkelijk kolen te blijven voeden gebruik je de [ R ] Toets.

Per locomotief in TS20xx kan de bediening verschillen. Kijk hiervoor even de handleiding na om de juiste toetsencombinaties te vinden. Ik heb zelf lang niet meer met de Big Boy gereden, maar hou ook je water hoog "in de bovenste moer". Gebruik regelmatig de injecteur om water te voeden in de ketel. Toets [ K ] om van de linker injecteur de water toevoer te openen, daarna toets [ I ] voor de stoomtoevoer. LET OP niet andersom. Altijd eerst water en dan pas stoom. Een te hete injecteur werkt niet. Dus het water moet de injecteur gekoeld houden om goed te functioneren. Voor de rechter injecteur of luchtpomp gebruik je de toetsen [ L ] voor water toevoer en de [ O ] voor de stoomtoevoer.  Als je de inecteur weer wil sluiten gebruik dat de zelfde toetsencombinaties in omgekeerde volgorde. Bij sommige machines moet je ook [ Shift ] erbij gebruiken om af te sluiten maar dit verschild per machine.

 

Het gebruik van de injecteurs en voedingspompen vergt stoomdruk. deze neemt ook af wanneer je beide injecteurs gebruik. De linker injectuer werkt soms ook alleen wanneer de loc rijdt. Dit is een zogenaamde exhaust injecteur en deze maakt gebruik van de afgewerkte stoom dat uit de cilinders komt. Je verbruikt dan minder stoom dan met injecteurs die met frisse stoom werken.

 

Wat erg belangrijk is is dat je bij een helling niet injecteert om zo alle stoomdruk te bewaren. Hier faalt TS20xx erg in als je de automatische stoker in de settings van TS20xx hebt aangezet. TS20xx ziet niet wanneer je klimt in de bergen en TS20xx zet gewoon de injecteur aan met het gevolg dat er geen stoom meer overblijft.

 

Nog een belangrijk element is, "Rij zonder HUD zodat je niet de standaard toetsen in de HUD gebruikt om de lok te bedienen. Je hebt dan de lok niet meer onder controle al lijkt het wel zo

Als je HUD wil gebruiken gebruik dan de kleine HUD [ F3 ] beter is om de raw info te gebruiken dat onder [ F5 ] staat.

Ook niet vergeten bij vertrek de cilinderkranen te openen om gecondenseerd water uit de cilinders te blazen [ C ] 

Na ongeveer 25 meter te hebben gereden deze weer sluiten [ C ] 

 

Probeer ook op expansie te rijden. bij vertrek het ganghendel op 70% zetten [ W ] remmen lossen en de regulateur tot ongeveer de helft openen [ A ] hooguit tot 3/4. Nooit volledig openen i.v.m. waterslag. Naarmate je gaat rijden en steeds harder gaar breng je het ganghendel terug in fases. Na 50 meter ongeveer zet het ganghendel op 50% [ S ]. hoe harder je gaat des te minder de vulling wat hier wordt uitgedrukt in %. Dit werkt volledig anders dan met diesel of elektrisch waar je alleen maar 100% ziet zowel vooruit als achteruit. Bij een stoomlok MOET je die verhouding vinden om effectief te rijden. 

 

Dit is een kleine stoomcursus in een notendop, m,aar in ieder geval net genoeg om ermee te beginnen.

 

Suc7

 

Ronald de Visser

Steamtrains Unlimited

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Home
Activities
Sign In

Sign In



×
    Search In
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Privacy Policy