Jump to content
Het is nu mogelijk om te stemmen op de Screenshot van het Jaar 2024! It is now possible to vote for the Screenshot of the Year 2024! ×

De laatste tijd zijn er weer een paar enthousiaste routebouwers begonnen, echter valt een route compleet bouwen vaak niet mee en vergissen mensen zich ernstig in hoe veel werk het is om iets (realistisch) na te bouwen. Het is belangrijk van te voren goed na te denken wat je gaat doen, en voldoende research te doen. Bedenk van te voren goed wat je wil van een route, hogesnelheidsverkeer, of juist veel rangeermogelijkheden, etc. Baseer hier ook je keuze op als je een bestaande route wil nabouwen.


Je kan de keuze maken om een bestaand traject na te bouwen, of een fictieve route te maken. Krammerdijks Deltaland en Koeblitzer Bergland zijn hier hele mooie voorbeelden van. Het nadeel van fictieve routes is echter dat je ALLES zelf moet verzinnen en dit dus nog een pak meer werk is en er veel meer creativiteit vereist als wanneer je een bestaande route nabouwt.


Ik zal hieronder enkele korte tips en informatie geven, eventueel met links naar tutorials. TS biedt vele tools en opties om het voor jou gemakkelijker te maken. Ik ga nergens diep op in, het zijn gewoon korte tips, er van uit gaande dat je de weg al een beetje kent in TS. Verder geldt natuurlijk altijd, RTFM. Of netjes gezegd, lees de handleiding. Vooral Coha maakt echt hele goede, complete handleidingen waar je al ver mee komt.

 

Als je een bijdrage hebt, meldt het gerust. Er zal gaandeweg sowieso wel meer aan worden toegevoegd.

 

Enkele belangrijke hulpmiddelen zijn o.a.:

Google Earth pro. Hier heb je op veel stukken 3D view, met hoogtedata en ook een tijdschuif om verder terug te kijken:

https://www.google.nl/earth/download/gep/agree.html

Google maps:

https://www.google.nl/maps

Niet te onderschatten, Bing maps, rechtsklik en "In Vogelvlucht Weergeven'' klikken, dit is echt niet overal beschikbaar.

https://www.bing.com/maps

 

Er zijn handige websites beschikbaar waar veel informatie te vinden is:

Sporenplannen, seinnummers en dergelijke.

Nederland:

Hier vind je sporenplannen van meerdere jaartallen alsook uitgebreide plannen met wisselnummers, seinnummers en snelheidsborden e.d.

http://www.sporenplan.nl/

Baanvaksnelheden, seinnummers, deze site klopt niet echt maar is een mooie richtlijn:

https://www.openrailwaymap.org/

 

België:

Hier staan vele sporenplannen per lijn gesorteerd:

https://www.tassignon.be/trains/documentation/plans.php

 

Duitsland:

Sporenplannen, wisselnummers etc:

https://geovdbn.deutschebahn.com/isr

https://trassenfinder.de/#/113/sgv?tab_id=1

Baanvaksnelheden, seinnummers, deze site klopt niet echt en is niet overal compleet maar is een mooie richtlijn:

https://www.openrailwaymap.org/

 

Google maps overlay:

Een van de belangrijkste tools is toch wel de Google maps overlay. Google veranderd echter regelmatig hun beleid dus hier kan ik weinig over zeggen behalve dat ik zelf al 3 jaar mijn gewone bankrekening eraan heb gekoppeld zonder creditcard en dit werkt ook al zo lang vlekkeloos. Er is ook een gratis (lees: illegale) manier om dit te verkrijgen. Hier bieden wij op dit forum echter geen support aan, het is eenvoudig en zonder kosten legaal te doen.

Een Engelstalige tutorial voor hoe en wat je moet instellen vind je hier:

https://youtu.be/5B-214PXAk4


DEM/SRTM terrain files:

TS biedt de optie om bestanden te importeren die de hoogte van je terrein bepalen. Deze zijn gebaseerd op sateliet-hoogtemetingen. Dit houdt dus in dat je alsnog dingen zal moeten veranderen daar hoge gebouwen en bomen als grondniveau worden gezien. Het mooie van dit is dat je dan wat bergen en dingen hebt om je route heen, en je dus niet kilometers ver kan kijken over vlak land, dat is natuurlijk niet heel fraai.

Engelstalige tutorial vind je hier:

https://youtu.be/-VUnFFDPu8Y

 

Route template:

Een belangrijke stap is het maken van een route template. Je kan een bestaande template kiezen, maar je kan deze ook met TS tools maken. Ik heb voor de laatste optie gekozen, dit omdat je dan veel meer vrijheid hebt. Hiermee bepaal je de ground textures die je kan gebruiken, en het weertype. Je zal je dus moeten verdiepen in de mogelijkheden, en wat je voorkeuren zijn.

Een Duitstalige tutorial vind je hier:

https://youtu.be/UL_j_QSP-co?t=619

 

Behalve scenery is het belangrijk veel van spoorbouw te weten. Ieder land heeft zijn eigen protocollen en regels voor seinen, snelheden en bovenleiding.

Hier staan enkele links die van belang kunnen zijn voor zowel bestaande als fictieve routes.

Nederland:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Baanvaksnelheid

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wissel_(spoorweg)#Wisselhoek_en_snelheid

https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Bovenleiding_algemeen

 

Duitsland:

http://www.tf-ausbildung.de/SignalbuchOnline/signalbuchonline.htm

 

 

 

 

 

  • Thanks 3

Home
Activities
Sign In

Sign In



×
    Search In
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Privacy Policy