Jump to content
Het is weer mogelijk om te stemmen op jouw favoriete screenshot! I It’s now possible to cast your vote for your favourite screenshot! ×

Seinhuissimulator / Signal Box Simulator 0.4.5

   (0 reviews)

1 Screenshot

With this new simulation program, you can take the role of the signaller of a railway station. The goal of the simulation is to ensure smooth running of the trains throughout your area of responsibility. You can do this by setting points and signals.

 

Note: this is not an add-on for a different simulator, but a separate, freeware program.

Note: this is a beta version (see below).

 

Requirements:

- Microsoft .Net Framework needs to be installed.

- A second monitor is useful to get an overview of bigger stations

- About 1.5 GB of RAM will be consumed by the sim. This is quite a lot, but hopefully it will be reduced in a later version ?

 

Installation:

Not necessary. Just unpack the Zip and play. In the Zip you can also find the manual.

 

Content:

In this simulation you have the choice between four stations:

- The relatively modern GRS NX interlocking system that is installed on Roermond station. A demonstration is available here: https://vimeo.com/433942880

- Another GRS NX interlocking system of Heerlen station.

- The pre-WW2 Siemens&Halske interlocking system that was installed on Kerkrade West station until 1988. A demonstration is available here:  https://vimeo.com/500904526

- Another S&H interlocking system of Wijlre station (both signal boxes).

All stations and their interlocking systems were recreated in the situation of the late 80s with great attention to detail.

The same applies for the provided timetables.

 

A detailed instruction manual is provided for the sim (however presently only in the Dutch language), as well as a separate manual for each station that shows the local specialties.

 

Beta version:

This is a beta version. The main goal is to test that everything works as it should. So if you encounter anything strange, I would really appreciate a comment below so it can be fixed.

To make the beta testing easier, this version does not simulate any technical failures or delays yet. So if something goes wrong, it's due to the sim and not due to a failure.

 

ENJOY!

 

 

Edited by Hoog Groen


What's New in Version 0.4.5   See changelog

Released

- Er is een handleiding toegevoegd voor station Wijlre

- Verbeterde afhankelijkheid krukjes in Post T Wijlre van de stand van de wissels

- Bij het starten van een simulatie wordt voortaan, naast de starttijd, nu ook opgeslagen welk station je het laatst geladen hebt. Bij de volgende keer dat je het programma start wordt dit station weer voorgesteld.

- Bug verholpen waar meerdere vrijgaven rangeren op hetzelfde spoor (bv. spoor 21 Heerlen) niet allemaal kunnen worden teruggenomen.

- Bug verholpen waar rijwegen vast blijven zitten na het voorbijrijden van de trein

- Bug verholpen waar het programma soms vastloopt bij het wisselen tussen vensters

Requirements:

- 64 bit operating system

- Microsoft .Net Framework needs to be installed.

- A second monitor is useful to get an overview of bigger stations

- About 1.5 GB of RAM will be consumed by the sim. This is quite a lot, but hopefully it will be reduced in a later version ?

Met deze gloednieuwe simulator kun je de rol van de treindienstleider overnemen! Het doel van de simulatie is om ervoor  te zorgen dat de treinen veilig en snel door jouw gebied kunnen rijden, door het stellen van wissels en seinen.

 

Let op: dit is geen add-on voor een andere simulator, maar een losstaand freeware stuk software.

Let op: dit is een betaversie (zie verder onderaan)

 

Vereisten:

- Microsoft .Net Framework moet je hebben geïnstalleerd

- Een tweede beeldscherm kan nuttig zijn om grotere stations beter te kunnen overzien

- Ongeveer 1.5 GB geheugen wordt door de sim gebruikt. Dat is best een hoop (voor een niet zo grafisch spelletje), dus hopelijk wordt dit in een latere versie minder ?

 

Installatie:

Niet nodig. Je hoeft alleen maar te unzippen en te spelen. In de zip vind je ook de gebruiksaanwijzingen.

 

Inhoud:

In deze simulatie heb je de keuze tussen vier stations die je kunt simuleren:

- De relatief moderne GRS NX-beveiliging die op station Roermond aangelegd is. Voor een demo, zie het volgende filmpje: https://vimeo.com/433942880

- Nog een NX-beveiliging van het station van Heerlen (met de op afstand bediende emplacementen van Kerkrade Centrum en Landgraaf)

- De vooroorlogse Siemens&Halske-beveiliging die op station Kerkrade West aanwezig was tot het jaar 1988. Voor een demo, zie het volgende filmpje:  https://vimeo.com/500904526

- De beide S&H-seinhuizen van station Wijlre.

Alle stations zijn, op basis van historische informatie (veelal van  https://klassiekebeveiliging.com/), zeer nauwkeurig en tot in het kleinste detail nagebouwd in de situatie van eind jaren '80.

Voor de meegeleverde dienstregeling gaat hetzelfde op.

 

Een uitgebreide gebruiksaanwijzing wordt meegeleverd. Daarnaast heeft elk station nog een aparte handleiding waar de plaatselijke bijzonderheden langskomen.

 

Betaversie:

Dit is een betaversie. Het doel is nu voornamelijk om te controleren dat alles werkt zoals het zou moeten. Dus, als je iets vreemds tegenkomt, zou het superfijn zijn als je hieronder wat commentaar achterlaat zodat het hopelijk gerepareerd kan worden.

Om de beta wat beter te kunnen testen, heeft deze versie nog geen technische storingen of vertragingen. Dus, als er iets verkeerd gaat, is dat vanwege de simulator en niet door een gesimuleerde storing.

 

 

PLEZIER ERMEE!

 

  • Like 1
  • Thanks 6

User Feedback

Recommended Comments



31 minuten geleden, Warszawysk zei:

Is het voor Mac/MacOS?

Goeie vraag, weet ik eigenlijk niet. Ik heb het er niet op geprobeerd. Het is .Net dus misschien wel of via een emulator.

Link to comment
Share on other sites

1 uur terug, Hoog Groen zei:

Goeie vraag, weet ik eigenlijk niet. Ik heb het er niet op geprobeerd. Het is .Net dus misschien wel of via een emulator.

Ik ga het downloaden en ik laat even weten of het ook voor mac is

Link to comment
Share on other sites

19 uren geleden, Hoog Groen zei:

Goeie vraag, weet ik eigenlijk niet. Ik heb het er niet op geprobeerd. Het is .Net dus misschien wel of via een emulator.

Helaas is het alleen voor windows...

Link to comment
Share on other sites

OK dat is jammer om te horen. Wel bedankt dat je het geprobeerd hebt!  ? Misschien kan ik het in een latere versie ook voor Mac beschikbaar maken, maar ik werk zelf niet met Mac dus geen idee hoeveel werk dat is.

Link to comment
Share on other sites

Op dit moment zitten er twee stations in de simulatie, met een totaal ander seinhuis. Het eerste is het relatief moderne GRS NX-seinhuis van Roermond dat tot 1998 ter plaatse in dienst was (het seinhuis staat er nog steeds maar wordt nu op afstand bediend vanuit Maastricht) en het tweede is het vooroorlogse S&H-seinhuis van station Kerkrade West. De bedoeling is natuurlijk dat het er in volgende versies steeds meer worden.

Link to comment
Share on other sites

Een prachtige simulatie! Ik heb er al veel lol aan beleefd.

 

Wat testbevindingen:

Kerkrade West

  1. als je op F3 (wat in deze post niets is) drukt, krijg je een "Unhandled Exception"
  2. de portofoon communicatie die je in je video gebruikt, werkt bij mij niet. Ik word niet opgeroepen en als ik zelf een oproep doe, krijg ik geen antwoord. Ik zie als verschil tussen de video en in de simulatie dat in de video kanaal 24 en in de simulatie kanaal 17 wordt gebruikt. Ik kan het kanaal volgens mij niet veranderen.
  3. ik krijg de rangeeropdracht (wel te starten vanuit overzicht-bewerk opdracht) die je in je video gebruikt niet volledig afgerond. Ik krijg de trein niet voor de tweede keer (dus terug) langs wissel 5, terwijl ik wel weer de vrijgave geef. Met oprijden krijg ik de trein tot de wissel, de sleutel is ontgrendeld, maar de machinist haalt hem niet op om de wissel om te leggen.

Roermond

  1. Ik krijg de CTA bakken voor sporen 3a en 3b niet aangestuurd. Bijvoorbeeld "1 NI" werkt, maar "3A NI" niet. Misschien komt het door de hoofdletter A, maar ik krijg in de CTA-aansturing geen kleine letters ingevoerd.
Link to comment
Share on other sites

Wat leuk om te horen! Bedankt voor het testen.

 

Punten 1 en 2 van Kerkrade en je punt van Roermond waren vrij snel te repareren. Het Telerail-basisstation zat op het juiste kanaal 17 maar de machinist zat nog op het verkeerde kanaal. De CTA lag inderdaad aan de hoofdletter die niet herkend werd.

 

Punt 3 van Kerkrade was moeilijker te vinden (sowieso is het programmeren van machinisten die hun eigen weg moeten vinden veruit het moeilijkste van de hele simulatie). Maar ik geloof dat ik het probleem ook heb gevonden. Ik ga morgenavond nog even zelf kijken of er niets anders kapot is gegaan in Roermond met deze verandering. En dan zal ik de nieuwe versie uploaden.

Link to comment
Share on other sites

Alle gefikste punten gecontroleerd en die werken nu prima!

 

Wat nieuwe punten:

  • Een lastgeving geven via de radio werkt niet. Oproepen werkt: je krijgt de popup "Communicatie", dan "Lastgeving afgeven", bijvoorbeeld STS trein 6860 sein 12, druk op "Afgeven" en je komt terug in "Communicatie". Dan moet je wel "Begrepen en gesprek afsluiten" doen, maar gebeurt er verder niets. Als ik de lastgeving toevoeg via het "Overzicht" scherm, werkt alles wel prima.
  • In Roermond is iets geks met de Functietoetsen. F7 doet niets, F8 doet F7 (telefoon), F9 doet F8 en F10 doet niets.
  • Als je in Roermond een rijweg geeft, die terugneemt en daarna snel weer instelt, blijven er dingen hangen, lijkt het. Bijvoorbeeld: ik geef in Roermond een rijweg vanuit Haelen naar spoor 1. Wissel 55 wordt dan rood. Ik neem de rijweg weer terug. Wissel 55 blijft rood, waarschijnlijk omdat het 2 minuten duurt voordat de rijweg echt wordt vrijgegeven. Als ik echter binnen die 2 minuten de rijweg weer instel, blijft wissel 55 op rood en komt daar nooit meer uit (wat ik ook doe). Dan is de rijweg ook niet meer in te stellen en krijg je sein 108 nooit meer uit rood (je kunt dan wel leuk met lastgevingen oefenen ;-)).
  • Als je het in Kerkrade West voor elkaar krijgt alle bloksloten rood te maken (kan door te vergeten de rijweg na te blokken of makkelijker door Kerkrade West te starten op een donderdag om 16:34), krijg je het blok naar Simpelveld niet meer vrij, ook niet door het elektrische blokknopsper vrij te maken. Daardoor is sein D2/DV niet meer te bedienen en komen er ook geen nieuwe treinen meer uit Simpelveld.

 

Link to comment
Share on other sites

Dank weer voor de nieuwe punten! Ik ga ermee aan de slag.

 

Alleen het laatste punt snap ik nog niet helemaal.

Als ik op donderdag 16:34 start dan zijn alle bloksloten rood maar nadat de trein binnen is gekomen op sein D, en de blokknopsper is vrijgemaakt, dan lukt het me wel om het voorbijgangsvenster weer te blokken. Als je de trein binnenneemt zonder bediening van sein D dan moet je zowel de elektrische blokknopsper als de mechanische (op het handel) vrijmaken en dat lukt me ook.

Als ik vergeet de trein na te blokken dan zijn de vensters wit-wit-wit-rood. De buurman in Simpelveld zal standaard één keer proberen na aankomst van de trein daar het blok in normaalstand te brengen. Als de trein niet is nageblokt zal dat hem niet lukken. Dan is het de bedoeling dat je eerst zelf de trein alsnog nablokt, en dan kun je Simpelveld met de telefoon vragen om het blok in normaalstand te brengen. (Niet helemaal realistisch want als je vergeet na te blokken zal Simpelveld niet eens het inrijsein kunnen bedienen, maar het ging te ver om het inrijsein van SImpelveld ook te simuleren)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ah, er zit ook nog een mechanisch blokknopsper op de hendel ?‍♂️. Die had ik inderdaad nodig, omdat ik de trein door rood sein D had gestuurd. Dat had ik gedaan, omdat ik het sein niet kon bedienen en dat kwam weer doordat ik wissel 2 nog in de afbuigende stand had staan (en dat was weer, omdat ik de trein uit Kerkrade eerst binnen had laten komen). Het zit allemaal mooi in elkaar ?

 

Het laatste punt kan je dus vergeten.

Link to comment
Share on other sites

Ik kan geen rijweg instellen van en naar Simpelveld, waar kan dit aan liggen?

 

De demo heb ik meerdere malen bekeken maar ik kom er niet uit.

 

Om 16:29 komt er een weksein binnen vanuit Simpelveld, ik druk de weksein uit en wil graag het nokje bedienen om de rijweg in te stellen. Maar het nokje veert weer terug, daarbij kan ik dus ook niet het enkel spoor Simpelveld het glaasje rood maken.

Edited by Tim_NL
Link to comment
Share on other sites

4 uren geleden, Tim_NL zei:

Ik kan geen rijweg instellen van en naar Simpelveld, waar kan dit aan liggen?

 

De demo heb ik meerdere malen bekeken maar ik kom er niet uit.

 

Om 16:29 komt er een weksein binnen vanuit Simpelveld, ik druk de weksein uit en wil graag het nokje bedienen om de rijweg in te stellen. Maar het nokje veert weer terug, daarbij kan ik dus ook niet het enkel spoor Simpelveld het glaasje rood maken.

Om het nokje even vast te houden, moet je de Alt-toets drukken als je met de muis klikt. Terwijl je de Alt-toets vasthoudt, kan je met de muis ergens anders heen, bijvoorbeeld om een krukje om te draaien of de hendel een zwengel te geven.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Als ik in Roermond netjes de dienstregeling bijhoud, gaat alles prima. Als je echter achter gaat lopen, waardoor vertraging gaat ontstaan, gaan er vreemde dingen gebeuren. Ik weet niet of ik dit nu al moet melden, omdat je hebt gezegd dat vertraging nog niet is ingebouwd, maar ik doe het toch maar.

 

Ik begon de simulatie op een donderdag om 12.15 in Roermond. In het uur daarna zitten lekker veel goederentreinen en het afrangeren van een loc naar spoor 23. Omdat dat rangeren even niet lukte (rommelen met wissels en rijweg goed zetten ?) , begon vertraging te ontstaan. ST6839 en SN939 vertrokken te laat. Wat dan gebeurt is dat die treinen de simulatie nooit meer verlaten. Ik heb wat screenprintjes toegevoegd, waarin te zien is dat deze treinen wel "buiten simulatie" zijn, maar stil staan, ergens ten zuiden van Linne. Het lijkt erop dat ze treinen komend uit het zuiden blokkeren, want die komen in deze situatie niet meer aan (ook niet als ik alle vertraging heb weggewerkt en de sporen vrij zijn). Verder had ik ineens heel veel "lege" 0m geen tractie treinen op spoor 8. Je kunt niets met deze treinen. Ook de handmatige modus doet niets voor deze treinen. Ik heb een Save gedaan van die situatie, maar die is niet meer in te laden. Misschien kan jij er iets aan zien/mee doen. Ik zal de save en de 3 screenprintjes in een zip toevoegen.

 

Ik zal proberen of ik kan achterhalen wanneer precies de problemen ontstaan en je laten weten als ik iets vind. Als ik iets specifieks voor je moet testen, laat maar weten.

Seinhuissimulator.zip

Link to comment
Share on other sites

Zelf veroorzaakte vertraging zou op zich niet tot het vastlopen van de simulatie moeten leiden, dus zeker goed dat je het al deelt. Ik heb een versie waarin je vorige bevindingen zijn opgelost (en zelf kwam ik ook nog 2 foutjes tegen, waaronder als je een rijweg over een openende Regoutstraat instelt, dat de overweg dan alsnog vergrendeld wordt).

 

Ik ga nu even kijken of ik het probleem hier ook nog kan vinden en oplossen, of nadenken over specifieke tests. En dan zal ik de nieuwe versie uploaden

Edited by Hoog Groen
Link to comment
Share on other sites

Ik heb de nieuwe versie 0.4.2 nu geüpload, hij zou binnenkort zichtbaar moeten zijn als hij wordt goedgekeurd door de moderators.

 

Ik heb eerst het punt over de '0m'-treinen opgelost. Daarna kwam ik ook het probleem niet meer tegen dat de treinen buiten de simulatie blijven stilstaan. Het 0m-probleem veroorzaakte wel dat het opnieuw laden van het opgeslagen bestand niet meer werkte. Ik denk dat die twee met elkaar te maken hadden en dat de 0m-treinen gewoon de simulatie zelf lieten vastlopen. Maar misschien kom ik het later nog eens tegen en dan kan ik het verder bekijken.

 

Tijdens het testen vanaf 12:15 kon ik wel rond de klok van één dit plaatje schieten. Volle bak! Wel een mooi gezicht zo.

 

screenshot.png.20f29f6e504a0d75dcce9c6cff43a816.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites


Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Home
Activities
Sign In

Sign In



×
    Search In
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Privacy Policy